gävleborg

Antalet anmälningar mot poliser har ökat

Förra året gjordes 131 anmälningar mot poliser i Gävleborgs län. Det är en ökning med drygt 30 procent jämfört med för fem år sedan. Det handlar om fall där poliser anmälts för att ha begått fel i tjänsten. Men samtidigt så är det väldigt få anmälningar som leder till att poliser fälls.

– När åklagaren tittar på ärenden skrivs de allra flesta fall av. Vi gör ingen egen bedömning utan kommer det en anmälning mot en anställd skickar vi det till internutredningarna för att slippa en jävsituation, säger Pär Langer, operativ chef vid Gävleborgspolisen.

Få poliser fälls

Förra året kom det in 131 anmälningar om att poliser begått fel i tjänsten och det är drygt 30 procent fler jämfört med 2006 då 87 anmälningar gjordes.

Men få anmälningar leder alltså vidare till att en polis åtalas och fälls.

Däremot så säger Pär Langer att Polismyndigheten Gävleborg går igenom alla utredningar som görs av internutredningen i Västerås som handlar om att poliser betett sig illa:

– Då gör vi en bedömning om en polis exempelvis har uttryckt sig olämpligt. Åtgärder från myndighetens sida kan bli ett tillrättavisande samtal eller en anmälan till personalansvarsnämnden där man kan utdöma löneavdrag eller varningar.

"Anmälningarna är obefogade"

Att anmälningarna ökat de senaste åren ser inte Pär Langer som ett så stort problem.

– Jag tror att de flesta anmälningarna är obefogade. När poliser använder våld som vi i vissa fall måste känner de drabbade att de vill göra anmälan.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Fler poliser anmäls

År         Antal anmälningar*

2005     87

2006     81

2007     98

2008     100

2009     131

Källa 1: Polisens årsredovisningar 2005-2009
Källa 2: Polismyndigheternas informationsenheter
* Siffrorna avser Polismyndigheten Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista