Direktassistans ger handikappade stöd på nätet

Ungefär en miljon svenskar har svårt att ta del av information via dator på grund av olika slags handikapp. En ny IT-tjänst, ”Direktassistans” ska dock råda bot på problemet och i Gävleborg har Ovanåker som en av de första kommerna i landet redan börjat prova ut systemet.

Flera handikapporganisationer - bland annat Talhandikappades riksförening, Hjälpmedelsinstitutet och Afasiförbundet - har gått samman och dragit igång ett tre-årigt projekt som via IT-tjänsten Direktassistans erbjuder hjälp att läsa en text, läsa och skriva e-post eller hjälp att söka på internet. Just nu testar fyra kommuner, däribland Ovanåker de här tjänsterna under en tre månader lång försöksperiod.

Ovanåkers Informationschef Kjell Gyllensvärd säger i en kommentar att projektet ligger väl i linje med kommunens mångåriga ambition att anpassa de kommunala websidorna till synskadade och andra handikappade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".