Söderhamn

Björn förstörde för biodlare

Trots att en björn förstörde honungssäsongen för biodlaren Olle Sundin i Stråtjära i Söderhamns kommun förra året ger han inte upp. Han har nu satt upp ett viltstängsel runt bikuporna för att stoppa björnarna.

- Det känns ju bittert därför att dels är det en social funktion, man jobbar ju med det, och dels är det en ekonomisk bit också. Det är 11 samhällen det handlar om och det är en betydande kostnad - och bortfall av honung inte minst, säger Olle Sundin.

Just i dag är det relativt kallt och aktiviteten i bikuporna som Olle Sundin har kvar är inte så hög. Vi kan lugnt gå fram till dem utan skyddskläder och kika lite på honungstillverkarna.

Olle Sundin har bisamhällen på två ställen i Stråtjära. Stället jag besöker ligger i en skogskant intill en åker och här förstörde en sötsugen björnhane 11 av Olles bikupor under fjolåret.

Inte arg på honungstjuven
Nu står det ett viltstängsel runt Olles bikupor och han hoppas att björnen ska hålla sig borta från bina, men trots det som hände i fjol är inte Olle arg på honungstjuven.

- Naj, jag tycker ju om björn så jag har inget emot den. Vi jobbar ju på naturens villkor och nur när det är möjligt att ha elstängsel så tycker jag att man ska utnyttja det, säger han.

Olle Sundin räknar med att ett bisamhälle producerar omkring 50 kilo honung under en säsong. Och på grund av att även sviterna av varroakvalstret tog död på omkring 10 av Olles bisamhällen var det stora mängder honung som försvann på grund av björn och kvalster förra året.

Fortsätter - trots allt
Men trots fjolårets motgångar kommer Olle Sundin fortsätta med sin biodling.

- Ja, jag ger mig ju inte. Vi ska jobba på björnens villkor och nu ska jag utöka och skaffa fler bisamhällen om jag får tag på några, säger biodlaren Olle Sundin.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista