Försöken med fjärrvärme av döda kor fortsätter i Hofors

Planerna på att förvandla döda kor till gas i Hofors går vidare. Förgasade djur ska bli fjärrvärme och el är planen. Ett nytt andra test görs just nu - å de med en förfinad teknik.

Testapparaten är en ungefär 4 meter lång roterande trumma. I ena änden stoppas döda och malda djur in.Det kan handla om till exempel kor som har dött i en sjukdom eller det som blir över på slakterierna.
Som mest ligger värmen på 1000 grader i ugnen. Ut i andra änden av trumman kommer det ut en gas som sen kan användas för att producera fjärrvärme och el.
Det nya den här gången är att slakteriavfallet inte behöver blandas ut med något annat för att brännas.

Förhoppningen är att en riktig anläggning som kan förgasa ungefär 40 kor per dag snart blir verklighet i Hofors. Under våren ska det sökas statligt stöd för en sån anläggning.
-Jag tror att förutsättningarna är relativt goda. Hittills ser allt bra ut och vi har ett försteg gentemot våra konkurrenter, säger projektledaren Jan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".