Bollnäs

Hälsinge Livs äntligen igång

Nu kan projektet Hälsinge Livs i Bollnäs dra i gång på allvar. I onsdags beviljades de pengar som behövs av EU. Projektledaren Karin Ånöstam som jobbat med det här i nio års tid kan knappt fatta att det äntligen är klart.

Projektet Hälsinge Livs har fått 7,5 miljoner kronor under tre år. Bland finansiärerna finns region Gävleborg, Länsstyrelsen, Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner.

- Projektet handlar ju om att vi ska etablera ett centrum för forskning och utveckling av livsmedel och skapa en innovativ miljö genom ett stort kök där alla som älskar att hålla på med mat ska få vara och jobba med sina produkter, berättar projektledaren Karin Ånöstam.

Samarbete med Nytorp
Det första som ska hända nu är projekteringen av provköket som ska byggas i anslutning till naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå berättar Karin Ånöstam.

- Vi ser ju närheten till Naturbruksgymnasiet som en väldigt positiv del av det hela där vi kan utveckla hela Nytorp till ett besöksmål. Tanken är ju att man ska kunna använda köket i syftet att turister ska kunna prova på att göra en egen korv eller smaka sitt eget bröd.

Även forskning ska förekomma
Förutom att provlaga mat ska det även forskas kring livsmedel och grödor. Det kan exempelvis handla om att analysera problemområden.

Förhoppningen är att projektet gynnar livsmedelsproducenterna i Hälsingland.

- Ja, om du föder upp lamm till exempel och att du har ett fantastiskt recept på en lammpaté då ska du får hjälp att utveckla det och att produkten kommer ut på marknaden, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista