God kvinnorepresentation bland Hofors politiker

Hofors är det gyllene undantaget när det gäller kvinnors representation i kommunpolitiken. 52% av kommunalpolitikerna i Hofors är kvinnor.

Sifforna är unika för landet - en ny undersökning från Uppsala Universitet visar nämligen att av politikerna i kommunerna är 60% män, trots att dom bara utgör hälften av befolkningen.

Enligt undersökningen har män över 50 år med svensk bakgrund och välbetalt jobb störst chans att bli politiker i kommun och landsting.

I Gävleborg är alltså Hofors bäst på kvinnorepresentation med 52 procent, följt av Sandviken med 48 procent. Sämst är Nordanstig där endast 34 procent av de förtroendevalda är kvinnor.

När det gäller andelen utrikesfödda i politiken är Gävle bäst med 11 procent medan Nordanstig är sämst även i den klassen då endast en procent av politikerna är födda i något annat land än Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".