Valet

Politiker vill utestänga SD

En stor majoritet av de lokala politikerna i Gävleborg kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverige-demokraterna från att bli vågmästare. Det visar en enkät som Sveriges Radio har genomfört.

– SD har en politik som vi inte kan stå för, säger miljöpartisten Olov Östlund som är ordförande för Miljöpartiet i Söderhamns kommun.

För att ta reda på hur politikerna i kommunerna runt om i Sverige ställer sig till Sverige demokraterna tog Sveriges Radio kontakt med samtliga riksdagspartiers representanter i de kommuner de är aktiva i. Omkring 60 procent svarade.

Enkäten visar att det I Gävleborgs län är en stor majoritet som kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverige demokraterna. Omkring 70 procent svarade ja på den frågan

Men inte alla har ett konkret svar att komma med. Lena Roos är viceordförande för Moderaterna i Bollnäs, men vill inte svara på om de kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna för att stänga ute Sverigedemokraterna:

– Den frågan vill jag återkomma till efter valet, säger hon

En av de få i länet som inte kan tänka sig ett samarbete över blockgränserna är vänsterpartisten Björn Öberg i Gävle.

– Det är svårt för oss att samarbeta med ett högerparti, säger han.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se