Kulmen nådd för vårfloden

Förra veckans regnande över södra norrland har gjort att Ljusnan och tillrinnande vattendrag stigit mycket. Det blev en riktig vårflod som i dag når sin kulmen i Ljusdals kommun där vattennivåerna stigit med ca 1 meter på bara några dagar

Den flitige husbåtsfararen Peo Lindqvist ser vattnet stiga allt mer.

– Jag har byggt en ny husflotte i år som jag har hållit på med vid kanten men nu kommer jag inte åt den, det är för mycket vatten, säger Peo Lindqvist i Järvsö.

Vattnet väntas sjunka
För en vecka sedan rann cirka 200 kubikmeter förbi Laforsen och nedströms, i dag är det nästan fyra gånger så mycket. Ljusnan har stigit ca en meter och enligt jourhavande ingenjör, Olar Hammarberg vid Vattenreglering företagen i Östersund kommer vatten att sjunka från nu.

– Flotten flyter ju så den ligger väl på, men jag får vara med nu hela tiden när vattnet sjunker, annars står jag ju på land när vattnet försvinner, säger Peo Lindqvist.

Hade du räknat med att det skulle bli såhär?
– Nej jag trodde att det skulle vara färdigt faktiskt. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket i år men jag hoppas inte att det blir högre än såhär.

Det är långt ifrån alla som ett till sina båtar och bryggor i det snabbt stigande vattnet. Det handlar om att det kommit 60-70 mm regn över snabbt smältande snö i mättade marker och allt som kommer ner rinner ut i vattendragen. Svegsmagasinet är i stort sett fyllt och med uppehållsväder sjunker vattnet från i dag.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se