Valet

Många lokala politiker vill debattera med SD

Flera av riksdagspartiernas lokala representanter i Gävleborgs län kan tänka sig att debattera med Sverigedemokraterna inför valet i höst. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort. 85 procent av dem som svarat i länet säger att de vill ta debatten med partiet.

En som vill debattera med Sverigedemokraterna är Lena Roos som är viceordförande för Moderaterna i Bollnäs.

– Jag tycker absolut att man ska ta debatten med Sverigedemokraterna, SD. Vi lever i en demokrati och det finns folk som tycker att SD är bra, därför är det viktigt att folk vet när de lägger sin röst på SD vad de lägger sin röst på, säger Lena Roos.

Inför valet i höst har Sveriges Radio gjort en omfattande enkätundersökning bland representanter för riksdagspartierna på lokal nivå. Knappt 2 000 av riksdagspartiernas lokala företrädare nåddes av enkäten och omkring 60 procent har svarat på den.

Av dem som svarat på frågorna i Gävleborgs län tänker alltså 85 procent ta en debatt med Sverigedemokraterna, som de gör med vilket annat parti som helst.

En som är lite tveksam till det är vänsterpartisten Björn Öberg i Gävle.

– Jag tycker att det är sorgligt att ett så pass starkt invandrarfientligt och populistiskt parti får det utrymmet och genomslaget, att de känns så pass viktiga att de är värda att ta en debatt med. Jag tycker att konflikten i svensk politik står mellan vänster och höger i grunden och det är där de intressanta politiska skiljelinjerna finns och inte mellan några partier och ett extremt parti på högerkanten, säger Björn Öberg (V).

En som glädjer sig över att så många är redo att ta en debatt med Sverigedemokraterna är Roger Hedlund som är distriktsordförande i partiet i länet.

– Det är väldigt positivt. Och det tycker jag är intressant och väljarna får ju då en klar bild att Sverigedemokraterna är det enda oppositionella partiet i dag. Jag ser ju nu enligt undersökningen att man är beredd att samarbeta med sina värsta motståndare, alltså att moderater och socialdemokrater är beredd att gå ihop, och det gör ju Sverigedemokraterna till det enda oppositionella partiet, som har en politik som sticker ut och är annorlunda, säger Roger Hedlund (SD).

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se