gävle

Ny asfalt om 150 år

Det ser mörkt ut för de bilister i Gävle som vill undvika asfaltshål i framtiden. Tekniska kontoret har nämligen inte pengar för att omasfaltera varje väg vart 30:e år som det är bestämt. Den nuvarande ekonomin är så dålig att det teoretiskt sett skulle ta 150 år innan en väg blir helt omasfalterad.

Det råder akut brist på pengar för att regelbundet efter ett schema se till att vägarna blir helt omasfalterade.

– Man kan säga att för att vi ska klara av den här 30-åriga omloppstiden behöver vi ha 15 miljoner per år för att kunna göra rena beläggningar, säger Gävle kommuns gatuingenjör Carl Bladh.

Finns inga pengar
Men några sådana pengar finns nu inte och de välbekanta asfaltshålen kommer att göra sig påminda år efter år.

– Det är väl prioriteringar antar jag, det styr ju inte vi som tjänstemän. Vi får ju rätta oss efter det vi får om man säger så, säger Carl Bladh och tillägger att de försöker så gott det går med de medel som de har till förfogande.

Innebär det då att vi de dåliga gatorna kommer vara i 150år?
– Det hoppas jag inte, utan jag hoppas att vi kan få medel så att vi kan rätta till det här. Men som det ser ut i år får vi en mindre tilldelning.

Idag har tekniska nämnden sitt månadsmöte, men där kommer inte några extra pengar att beviljas.

– Det här får kommunfullmäktige ta beslut om inför näst års budget, säger tekniska nämnden ordförande Curt Nygren till Radio Gävleborg.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se