Bollnäs

Lyckat projekt för arbetslösa ungdomar

Efter ett år har arbetslöshetsprojektet PUB i Bollnäs slussat ut åtta ungdomar av 26 i arbete eller studier. Trots att de flesta fortfarande står utanför arbetsmarknaden är projektet lyckat, tycker projektledaren Ida Mörtsell.

För ett år sedan drog projektet PUB igång i Bollnäs. Det står för Praktisk utredning och bedömning och riktar sig till ungdomar som behöver extra stöd.

Under det här året har 26 ungdomar passerat projektet och de allra flesta, 70 procent, står alltså fortfarande utanför arbetsmarknaden. Men det finns hopp tycker Ida Mörtsell.

– Man får hjälp även om det inte resulterar i ett arbete eller studier, för det är inte det huvudsakliga syftet, säger hon.

20-årige Oskar Källgren började i projektet i augusti förra året. Han saknar gymnasieutbildning och gick även sjukskriven en tid. Men tack vare projektet har han nu fått lärlingsjobb på ett glasmästeri i Bollnäs.

– Det är skönt att ha något att göra om dagarna. Man behöver sina vanor och komma in i ett riktigt liv, säger Oskar Källgren.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se