Bollnäs

Bollnäs fortsätter satsa på ljud

Trots ett elevunderlag på bara fyra elever fortsätter Bollnäs Folkhögskola sin satsning på Sound design-linjen. Snart är det dags för den andra årskullen att gå ut, och under det gångna året har de bland annat fått lära sig att skapa egna ljud.

Om du trodde att alla ljud i en film är på riktigt då trodde du fel för de flesta är faktiskt fejkade, alltså påhittade och ditlagda efteråt.

Det här är något som de fyra eleverna på sound design-linjen har fått lära sig under året.

- Jag tänker nästan bara på ljud. När man kollar på en film så är intrycken inte samma som förut för man sitter och lyssnar på filmen, säger eleven Petter Lindh som är skaparen av ljudmaskinen Ncrophonen - en lampa som man spelar på med en stråke.

Första i sitt slag
Det här är andra året som utbildningen bedrivs och är den första i sitt slag på en folkhögskola.

Utbildningen tar bara emot fyra elever åt gången och är i och för sig något dyrare än en teoretisk linje, men eftersom utbildningen ligger i tiden och efterfrågan ökar är det motiverat, menar rektorn Lennarth Rosén.

"Det finns en arbetsmarknad"
Och läraren Johan Christoffersson hävdar att det finns en arbetsmarknad för de som väljer ljud som sin yrkeskarriär.

- Det finns många olika arbetsfält både inom tillverkningsindustrin och matindustrin. Inom film, tv och radio - och inte minst inom spel.  Och webbapplikationer, säger han.

Fredrik Hasselgren, en av eleverna på Sound design-linjen funderar om framtiden.

- Jag är lite osäker. Jag har inte bestämt mig riktigt än. Antingen läser jag vidare någonting inom ljud eller kanske biologi. Vi får se, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se