Gävle

Fällande domar i CH-målet

Det blev långa fängelsestraff när tingsrätten i dag meddelade sin dom om CH-branden i Gävle 2005. Två av de åtalade döms till 10 års fängelse vardera och den tredje till 3 års fängelse.

Den 30-årige krögaren som stått åtalad för att ha beställt branden döms till 10 års fängelse för anstiftan av grov mordbrand.

Hans kumpan, 46-åringen som agerat mellanhand, döms till 3 års fängelse, även han för anstiftan av grov mordbrand.

Den tredje mannen, som misstänks för att ha startat branden, döms till 10 års fängelse för grov mordbrand.

Bevisprovokationen viktig
Tingsrätten valde därmed att gå på åklagarens linje, som förvisso yrkat på livstids fängelse för två av männen. Männens advokater yrkade på att de helt skulle gå fria.

Det står klart att Gävle Tingsrätt lagt stor vikt vid den bevisprovokation som den 30-årige mannen utsattes för i Holland förra sommaren.

De skriver i sin dom att de uttalanden som han gjorde där, när han sa att det var han som anlade branden och pekade ut de båda andra som hans uppdragsgivare, är mycket belastande för honom.

30-åringens advokat Gunnar Falk, som yrkat på att hans klient skulle frias, är mycket kritisk till domen och kommer att överklaga.

– Vi menar att han skulle ha frikänts redan på tekniska grunder och sedan finns det en bevisprovokation som vi också anser är grovt otillbörlig, säger Gunnar Falk.

Oenig tingsrätt
Tingsrätten var inte heller enig i sin dom mot 30-åringen. En av nämndemännen tycker inte att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att han är skyldig till grov mordbrand.

Och krögarens advokat Curt Sandström håller med, han tycker att bevisprovokationen är problematisk och hoppas på ett annat utslag i högre rättsinstans.

– Hovrätten kommer inte kommer att godkänna det här, hoppas jag i alla fall, och jag vet också att det här målet är ett sådant som kan ända upp till Högsta Domstolen, säger Curt Sandström.

1 miljon i skadestånd
Männen ska också betala ett skadestånd på sammanlagt cirka 1 miljon kronor till drygt 60 hotellgäster och lägenhetsinnehavare.

Hotellgästerna får 20 000 kronor var och de boende 15 000 kronor var för kränkning.

Enligt målsägarbiträdet Carina Abrahamsson är det mycket ovanligt att man får skadestånd för den har typen av brott.

– Men i det här fallet har tingsrätten funnit att omständigheterna var så speciella att de här personerna har rätt till skadestånd, så jag är väldigt nöjd, säger Carina Abrahamsson.

Boende nöjd med domen
Ingvar Hellström är en av de boende som kommer att få skadestånd och han är nöjd, både med skadeståndet och att en dom har fallit, fem år efter branden.

– Det är jätteskönt att det är slut för hur det än är så är det bra när man kommer till punkt med någonting, säger Ingvar Hellström.