Gävle

Försvaret lockar arbetslösa ungdomar

I går klubbade riksdagen igenom att den allmänna värnplikten ska tas bort. Dagen efter var försvarsmakten på besök i arbetslöshetens Gävle för att rekrytera folk till jobb inom det militära. Det handlar om flera tusen jobb.

– Vi erbjuder jobb över hela landet, säger Gunnar Wanzelius som är rekryterare inom Försvarsmakten

Det handlar i första hand om 400 jobb, både militära och civila jobb, bland annat elektriker, fordonsreparatörer och IT-kunniga.

Men EU:s "brandkårsbataljon" Nordic Battle Group som gör utryckningar inom 600 mils radie behöver också folk.

Tusentals jobb
 – Det handlar om flera tusen jobb om man slår ihop Nordic Battle Group och Insatsstyrkan, säger Gunnar Wanzelius och beskriver en bataljon som på en mycket kort tid kan förflytta sig från arktisk kyla till het öken.

En av dem som blev intresserad av jobb inom försvarsmakten var Jonas Sandvik:

 – Man börjar längta tillbaka till de gröna kläderna som man hade i lumpen, säger han.

Marinen rekryterar i Gävle
Väldigt få av de här jobben anmäls till Arbetsförmedlingen. Varför det är så är det väl ingen som riktigt vet. Men helt klart så driver nu försvarsmakten en rekryteringskampanj som man sällan skådat.

Den 26 maj angör till exempel tre fregatter från marinen till Alderholmen i Gävle för att imponera och rekrytera personer till sjöss.

 – Den här rekryteringen kan halvera ungdomsarbetslösheten, säger Gunnar Wanzelius.

Anställningsvillkor försvarsmakten

Det nya systemet med anställda soldater och sjömän innebär att dessa inte kommer att ha soldat- eller sjömansyrket som ett livstidsyrke. De erbjuds därför längre tidsbegränsade anställningar som tydligt markerar detta.

Avtalet medger att soldaterna och sjömännen blir tidsbegränsat anställda i åtta plus fyra år under en ramtid av arton år. Konstruktionen innebär att en soldat kan vara tidsbegränsat anställd vid flera tillfällen så länge anställningstiden inte överstiger tolv år inom arton år, eller som mest åtta år i en följd.

Två sorters soldater och sjömän
De kontinuerligt tjänstgörande soldaterna och sjömännen tjänstgör fullt ut i Försvarsmakten under den tid som anställningen är giltig. De har ingen annan huvudarbetsgivare under denna tid. När anställningen så småningom upphör avses de gå ut i det civila arbetslivet. Det är speciellt för denna kategori som parterna nu skapat en ny form av längre tidsbegränsade anställningar.

De tidvis tjänstgörande soldaterna och sjömännen tjänstgör ibland i Försvarsmakten men har i grunden en annan huvudarbetsgivare. Avsikten är att de tidvis tjänstgörande soldaterna och sjömännen ska vara anställda av Försvarsmakten även när de inte tjänstgör, ungefär som dagens reservofficerare är. Det författningsenliga stödet för denna anställningsform beräknas finnas på plats under 2012.

Försvarsmakten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.