Bara 16 kommunala chefer i länet har invandrarbakgrund

Bara 16 av drygt 900 kommunala chefer i Gävleborgs län har invandrat till Sverige. -Man är misstänksam mot det okända. Men man måste titta på människan bakom namnet. Vi har alla rött blod, säger Robert Brook en av de få kommunala cheferna som är född utanför Sverige.

I Gävleborgs län har sex procent av invånarna invandrat till Sverige. Men i kommunerna är knappt 2 procent av cheferna invandrare. Många av dem är födda i Finland och Danmark. Det visar en undersökning som Radio Gävleborg har gjort.Vi har inte hittat en enda chef i kommunerna som har invandrat från ett land utanför Europa.

Derek Lewis som är stadsarkitekt i Sandviken är en av de chefer som har invandrat. Han kom från Irland i början på 90-talet. Men hans kompetens ifrågasattes då. -Jag tyckte att det var ganska jobbigt i början. Jag hade svårt att få gehör för mina idéer och framförallt för min universitetsexamen, säger Derek Lewis. En av de som har reagerat på att invandrare har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden är Nabil Abdo som är ordförande för Arabföreningen i Gävle. -Många invandrare som har doktorsavhandlingar och som har jobbat för olika universitet världen över blir helt odugliga när de kommer till Gävle, säger Nabil Abdo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".