gävleborg

Bättre ekonomi skapar fler sommarjobb

De ekonomiska hjulen har börjat snurra på de större industrierna i länet. Det visar sig bland annat i att antalet sommarvikarieplatser som erbjuds i år är fler än förra året. På Sandvik behöver man i år 200 vikarier i produktionen, jämfört med förra året då noll platser erbjöds.

– Vi kommer att behöva 200 vikarier i produkitionen i Sandviken i år. Det har vänt, men det är en bit kvar innan vi är tillbaka där vi var innan den ekonomiska krisen började, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik.

Företagen kan ta in fler vikarier i år

Under goda tider kunde Sandvik tidigare ta in 1000 sommarjobbare årligen, men den siffran sjönk förra året till noll. Men nu ser det alltså bättre ut och även Ovako i Hofors behöver 100 fler sommarjobbare nu än i fjol. Också på Korsnäs och Stora Enso kommer ett antal att anställas.

Anna Jensen Naatikka, ombudsman på IF Metall i Västra Gästrikland, är glad över att det nu äntligen börjar ljusna.

– Det är positivt att vi ser en konjunktursvängning. Vi är på god väg att komma tillbaka där vi tidigare var.

Svårt att få jobb utan erfarenhet

Men på Sandvik, kommer de 200 sommarjobben att ges till personer som står på återanställningslistan, alltså personer som blivit varslade och nu har förtur. Det gör att det blir svårt för ungdomar utan arbetslivserfarenhet att nu lyckas få ett sommarjobb.

– Det är synd framför allt för ungdomar som inte har varit ute i arbetslivet. För dem är sommarjobbet en chans att komma ut och visa vad de kan. Men vi hoppas att även andra mindre företag nu tar in fler sommarjobbare, säger Anna Jensen Naatika.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se