Gävle

Skolrust ska stoppa skadegörelse

Varje år läggs cirka 5 miljoner kronor på att reparera och förebygga skadegörelse på skolorna i Gävle kommun. Nu har det kommunala bostadsbolaget Gavlefastigheter startat ett förebyggande arbete ute på skolorna där eleverna själva får rusta, måla och pynta lokalerna.

- Jag tror att det behövs för att man ska förstå hur mycket arbete som ligger bakom at saker ser ut som de gör. Att det faktiskt är någon som har lagt ner arbete och tid på det. Jag tror att den här satsningen kan öka medvetenheten och få folk att tänka efter två gånger innan man drar ett streck över väggen, säger eleven Natalia Mascayano i nian på Sörbyskolan i Gävle.

Hon visar hur väggarna i skolans korridorer får ny vit färg. Sedan ska även tavlor som eleverna målat själva sättas upp.

Hoppas få stopp på skadegörelsen
Upprustningen är en del i det kommunala bostadsbolaget Gavlefastigheters nya arbete som ska få stopp på skadegörelsen på Gävles skolor.

Varje år lägger kommunen cirka 5 miljoner kronor på att reparera och förebygga skador på skolorna. Det handlar till exempel om glaskross, klotter och i vissa fall anlagda bränder.

Joachim Evaldsson på Gavlefastigheter har varit med och startat arbetet ute på skolorna.

- Skadegörelsen har ju ökat succesivt under många år och det är väl närmast lite urspårat nu på våra skolor, i synnerhet på högstadieskolorna. Så vi måste ju göra någonting, säger han.

Sörbyskolan en av de mest drabbade skolorna
Sörbyskolan är en av skolorna som drabbats mest av skadegörelse i Gävle. Bara under ett par veckor i höstas förstördes skolan för närmare 100 000 kronor. Läraren Pernilla Jakobsson tror att elevernas medverkan i upprustningen får positiv effekt.

- Jag tror att de blir mycket mer rädda om den skolmiljö som de har eftersom de själva har varit med och renoverat och målat. De vet att det inte bara är att måla över utan det ska grundas kanske fyra gånger och det ska spacklas och det tar sin tid och det är mycket jobb bakom det. Jag tror att de ser det och blir mer rädda om sin skolmiljö, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se