Hudiksvall

Läkarens kollegor förvånade

Åsikterna går i sär om den läkare som jobbar på Hudiksvall sjukhus och som förlorat rätten att jobba som läkare i Norge efter att hon skadat minst 29 patienter. Läkarens kollegor känner inte igen den bild som getts av kvinnan i media.

De Hudiksvallsbor som vi pratat med i dag tycker inte att kvinnan borde få fortsätta som läkare:

– Det är ju sådana gräsliga fel att man absolut inte vill bli utsatt för dem själv och inte någon annan heller, att man ska behöva bli skadad i vården, säger Inger Persson.

Personalen samlades
På ortopedkliniken på Hudiksvalls sjukhus samlades personalen i dag för att diskutera de senaste dagarnas rapportering om deras kollega, en kvinnlig kirurg som jobbat inom landstinget Gävleborg sedan 2008.

I Norge har hon felbehandlat minst 29 patienter och förlorat sin specialistlegitimation.

Den norska staten har betalat ut 13 miljoner kronor till patienter som felbehandlats. Bland annat har hon förlängt ett ben med 6-7 centimeter på en patient och glömt kvar material i en annan. Men den bilden känner inte hennes kollegor igen.

Förvånade Kollegor
– Jag förstod inte att det var den berörda personen som vi pratade om, säger Susan Persson som är vårdenhetschef på ortopedmottagningen på Hudiksvalls sjukhus.

Några patienter har ringt och frågat om vem som opererat dem.

– Då har jag berättat vem det har varit och så har jag även frågat vad de tyckte, men de var väldigt nöjda med den behandlande läkaren, säger Susan Persson.

Exempel på skadestånd

Man i 80-årsåldern:  Bryter lårhalsen och ska få protes, men huvudet på protesen glider in i buken och såret infekteras. Dör 4,5 månader efter ingreppet. Läkaren kritiseras för sviktande kompetens och omdöme.
Kostnad: 130 000 NOK

Kvinna i 80-årsåldern: Fick en höftprotes. Operationen medförde en benförlängning på 6-7 cm. Djupt olyckligt, och ökar risken för infektioner.
Kostnad: 123 000 NOK 

Man i 50-årsåldern: Opererad efter motorcykelolycka, infektion i operationsområdet på grund av kvarglömt material.
Kostnad: 2 519 100 NOK

Kvinna i 50-årsåldern:  Får höftprotest på grund av artros. Skador på nerver gör att hon får en vaggande gång. Operationen ej utförd efter gällande regler.
Kostnad: 1056 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern: Bröt underarmen efter fall på isen – operationen misslyckas och kvinnan utvecklar reflexdystrofi  med smärta och stelhet i armen.
Kostnad: 736 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern:  Knäoperation, artros. Operationen avslutas utan att vara klar, med nedsatt funktion och smärtor som följd.
Kostnad: 560 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern: Får höftprotest på grund av artros. Komplikationer, protesen hoppar ur totalt 12 gånger. Det opererade benet har förlängts betydligt, och lårbensprotesen är betydligt felroterat.
Kostnad: 225 000 NOK
#fil=8367#

Staffan Mälstam

staffan.malstam@sr.se
Sveriges Radio Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.