Ovanåker

Kritik mot färdtjänsten i Ovanåker

I Ovanåkers kommun måste de som har rätt till riksfärdtjänst boka sina resor två månader i förväg för att kunna resa utanför länet i sommar. Det har de som har färdtjänst fått veta i ett brev. Malin Wikström reagerar starkt på att hon måste ha en sådan lång framförhållning.

- Det känns ju tokigt! Det känns jättefel! De säger att vi ska bli behandlade som alla andra men vi blir ju särbehandlade, säger Malin Wikström.

Enligt brevet som Malin Wikström och de andra som är beviljade färdtjänst i Ovanåkers kommun har fått hem står det att de måste boka sina riksfärdtjänstresor som går utanför länet senast den 11 juni. 

Och då ska de ha bestämt var och när de ska resa fram till och med den 15 augusti. Det krävs en framförhållning på 8 veckor med andra ord.

Det går att lösa
Bertil Eriksson är socialnämndens ordförande i Ovanåker och han säger att han förstår Malin Wikströms reaktion, men samtidigt berättar han att det som står i brevet inte riktigt stämmer. Det går att boka resor även efter den 11 juni.

Det beror på att färdtjänsthandläggaren Mats Martinsson har jour under sin semester.

- Blir man till exempel inbjuden till släkt och vänner i en annan del av landet så kan han avbryta sin semester och gå in och lägga en beställning på en resa. Så att vår ambition är att varje önskemål som Malin och hennes kamrater har det ska vi lösa på något sätt, säger Bertil Eriksson.

Men jag måste ju fråga dig Mats Martinsson - som ju också sitter här på kontoret - är det inte en besvärlig arbetssituation du har om du ska vara i jour hela sommaren?

- Jag har ju jobbat i tio år med det här och jag trivs med det och jag tycker inte det är jobbigt utan jag tycker det är okej, säger Mats.

Men då kan man undra varför det inte står i papperen att du finns som en slags jour under sommaren?

- Ja, det kanske är bara för att de ska beställa i god tid så att jag ska få vara lite mer ledig i sommar, säger han.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se