landstinget

Läkaren omplaceras

Den Hudiksvallsläkare som skadade en mängd patienter i Norge omplaceras och kommer tills vidare inte få ha någon direktkontakt med patienter. Det berättade landstingsledningen i dag.

Det innebär bland annat att läkaren inte får utföra några operationer och får inte ha mottagningsbesök.

– Det blir en typ av administrativa arbetsuppgifter som hon kan få hjälpa till med. Utvecklingsarbete och annat inom verksamheten, säger verksamhetschef Sven Erik Keisu.

Ohållbar situation
Enligt landstinget har situationen blivit ohållbar eftersom patienter har förlorat förtroendet för läkaren och landstinget har bett Socialstyrelsen att skyndsamt granska läkarens kompetens.

Socialstyrelsens granskning ligger sedan till grund för vidare åtgärder.

Kommer hon att kunna fortsätta arbeta som läkare i landstinget Gävleborg?

– Den bedömningen får vi göra efter att Socialstyrelsen har utrett ärendet, säger Sven Erik Keisu.

Inte kompetent
Sedan avslöjandet om den kvinnliga läkaren kom, har flera patienter vänt sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd med klagomål.

En av dom patienter som har behandlats av läkaren här i Sverige är det före detta landstingsrådet Ann-Catrin Bergman (MP), som råkade ut för en motorcykelolycka 2007.

– Jag tycker hon gjorde felbedömningar när det gäller mig. Jag vill ha det prövat eftersom jag tycker det påverkat mig negativt. Hon är inte kompetent, tycker Ann-Catrin Bergman.

Nya anmälningar
Ytterligare en patient har anmält den omdiskuterade läkaren i Hudiksvall som har gjort grova misstag när hon jobbade i Norge. Det handlar om en 70-årig man som kvinnan opererade axeln på vid Hudiksvalls sjukhus.

Enligt anmälan så misslyckades operationen och operationssåret blev infekterat och mannen kunde inte använda sin arm normalt.

Anmälningen kom i dag in till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Oroliga patienter
Flera av de patienter som blivit opererade av den nu ifrågasatta läkaren känner sig oroliga.

– Man undrar ju om min axel är bra eller inte och om den läker, säger Margot Åsåker i Järvsö. Hon opererades för en trasig axel av läkaren för tre månader sedan.

Samma läkare opererade Gunilla Böljas brutna handled i höstas.

– För min egen del kände jag att jag hade stort förtroende för henne under operationen. Men hade jag vetat om det i förväg vet jag inte hur jag hade reagerat. Jag hade kanske valt nån annan läkare om jag vetat om det tidigare, säger Gunilla Bölja.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se