Allt högre tryck på hemtjänsten

Trycket på länets hemtjänst har ökat de senaste åren i takt med att platserna på länets äldreboenden blir allt färre. Det innebär att gamla personer i större utsträckning än förr måste vårdas hemma istället för på äldreboendena.

Kommunerna i Gävleborg, med Gävle och Hudiksvall som undantag, satsar på hemtjänsten där antalet stödtimmar har ökat med 25% under de senaste fem åren. Denna utveckling ser inte ut att ändras. I år ska ett äldreboende i Hudiksvalls kommun läggas ned. Och i Gävle, där två boenden lades ned under förra året, planeras ännu en nedläggning.

Eftersom medelåldern på äldreboendena har ökat samtidigt som platserna har blivit färre så har de som har hemtjänst blivit allt mer vårdkrävande.

-Det blir tyngre. Många äldre har blivit sämre. De har blivit klenare och klenare och behöver mer och mer hjälp, säger Gun Sjöborg som jobbar på hemtjänsten i Ockelbo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".