Ingen folkomröstning i Hudiksvall

Det blir ingen folkomröstning i Hudiksvall angående neddragningarna av räddningstjänsterna i kommunen. Efter en genomgång av de inlämnade listorna visade det sig att de hade för få namn.

Det krävs 5 % av den röstberättigade befolkningen för en folkomröstning - det innebär minst 1456 namnunderskrifter i Hudiksvall. Namnlistorna som lämnades in hade nära 2300 namn, men efter att kommunledningskontoret gått igenom listan återstod bara 1372 - alltså för få namn för att väcka frågan om en folkomröstning. De som ströks från listorna var de som förekom flera gånger, de som inte var folkbokförda i kommunen, och de som inte hade fyllt 18 år. Det var heltidsbrandmännen i Hudiksvall som ville att Hudiksvallsborna skulle folkomrösta om det senaste sparförslaget, som innebär att heltidsbemanningen minskar på kvällar och helger - ett förslag som för övrigt klubbades igenom på kommunfullmäktige i måndagskväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista