1 av 2
Nina Östman med grisarna Madde och Vickan
2 av 2
Gotlandskaniner
Alfta

Genbank ska bevara nordiska djur

Gamla utrotningshotade nordiska djur som har funnits länge i traditionella lantbruk ska nu bevaras. På Hälsingegården i Långhed utanför Alfta satsas det på en levande genbank, kurser och en småbrukarskola för barn.

På Hälsingegården i Långhed utanför Alfta ska det småskaliga jordbruket visas upp. Här bor Hedemorahönsen som fritt får ströva omkring på gården.

 – Det här viktigt eftersom det finns barn idag som växer upp utan kontakt med djur och natur, säger Nina Östman projektledare för Hälsingegården som öppnar för allmänheten nu i helgen.

Här bor Hedemorahönsen som fritt får ströva omkring på gården och i hagen vid ån strövar fjällnära kor.

I den nybyggda lammkatedralen huserar allmogefår och i en bur på gården, gotlandskaniner. I trädgården bökar Madde och Vickan - två linderrödssvin. I hagen vid ån strövar fjällnära kor och i den nybyggda lammkatedralen huserar allmogefår och i en bur på gården, gotlandskaniner.

 – jag vill att djurens naturliga egenskaper ska jämföras. Jämfört med industriell djurproduktion, så förökar sig djuren bättre här och lever längre, säger Nina Östman.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista