Blomsterhandlare Anna-Maria Berggren. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Ockelbo

Inga nya företag inför bröllopet

Trots den ökade strömmen av turister har Ockelbo kommun inte kunnat registrera några nya företag till följd av prinsessbröllopet. Frågan är om Ockelbos näringsliv rustat tillräckligt för att slå mynt av bröllopet inför anstormningen den 19 juni. I centrumhandeln finns just nu bara enstaka produkter att köpa som påminner om det som ska hända.

- Vi har ju lite grejer med hjärtan och så. Det gillar ju folk, säger blomsterhandlare Anna-Maria Berggren i Ockelbo.

- Det kallas prins-te och prinsess-te som är speciellt till Daniel och Victoria, och sedan har vi lite bröllopskarameller och teburkar, berättar en annan handlare.

Visst kan man hitta produkter som associerar till bröllopet hos Hanna Munter och de andra handlarna i Ockelbo. Men inte i några stora mängder som många kanske trott när turisterna väller in i tusental.

Magnus Jonsson är kommunalråd i Ockelbo.

- Vi ska försöka skapa prrodukter som är genuina Ockelboprodukter. Personligen tror jag inte så mycket på det där med krims-krams och disktrasor, porslinstallrikar med fotografier på osv, säger han.

Någon exakt siffra för hur mycket turismen ökat finns inte, men efter bröllopet ska kommunen utreda hur det påverkat handeln. Hittills har i alla fall inget nytt företag skapats.

- Jag förstår inte riktigt vilket sorts företag det skulle vara som skulle ha skapats i så fall. Jag tror istället att de företag vi har i kommunen och i regionen har chans att öka sin omsättning, säger Magnus Jonsson.

Ja, Magnus Jonsson talar helst om de redan befintliga företagen. Och självklart kommer de att tjäna pengar på alla turister, men frågan är om handlarna kunnat göra mer för att slå mynt av bröllopet? Blomsterhandlaren Anna-Maria Berggren vill dock inte rikta någon kritik mot kommunen som sett till att informera näringslivet om det som händer.

- Vi har haft möten tillsammans och de har varit väldigt inspirerande. Det känns som om man har varit på kick-off när man har träffats! säger hon.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".