1 av 2
Hepatitsjuke Billy Nilsson från Bollnäs är i dag drogfri. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
2 av 2
Psykolog Kristina Hillgren

Sprutnarkomaner ska få bättre vård

Gävleborgs sprutnarkomaner måste få tillgång till en fungerade sjukvård. Det var utgångspunkten när Landstingets Smittskyddsenhet i dag bjöd in kommunerna, intresseorganisationerna och olika experter för att dra upp riktlinjerna för den framtida narkomanvården.

– Tanken är att vi ska få ett samarbete mellan landstinget och kommunerna när det gäller att ge de intravenösa missbrukarna en bättre hälsa i vårt län, säger länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo som fungerade som värd för mötet.

Men först av allt behövs kunskaper om narkotikaproblemets utbredning och hälsoläget bland narkomanerna i Gävleborg.

Och då måste narkomanerna sökas upp av vårdteam ute på fältet, berättar psykologen Kristina Hillgren som just lett ett sådant projekt vid Maria Beroendecentrum i Stockholms Län.

– Vi har varit ute i parker, på Sergels torg, i övernattningsbostäder och så vidare, och man provtar dem för HIV och hepatiter, säger Kristina Hillgren.

Nästa steg blir att i kommunerna skapa mottagningar särskilt anpassade för narkomanernas behov av vaccineringar och behandlingar.

Och det behövs tycker hepatitsjuke Billy Nilsson från Bollnäs som under 30 år som narkoman mest mötts av misstro och särbehandling inom vården.

– Man blir bemött som om man vore pestsmittad i regel. Jag förstår att personalen vill skydda sig men det behöver inte gå till överdrift, säger Billy Nilsson.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".