Matilda Sundquist Boox från Gävle (FP) vill ha yngre politiker i kommunfullmäktige
Valet 2010

Få unga till kommunfullmäktige

En man i 50-60 årsåldern är den typiske kommunfullmäktige-kandidaten i Gävleborg till höstens val. Det visar siffror som SCB tagit fram åt Sveriges Radio. Framför allt Folkpartiet har övervägande män över 50 år på sina valsedlar.

 – Det behövs äldre som har en stor erfarenhet, säger 72-årige Bo Brügge står som står som 19:e namn på Folkpartiets valsedel till kommunfullmäktige i Gävle.

72-årige folkpartisten Bo Brügge visar en biografi över sina cirka 50 år som bland annat idrottsledare, rektor och politiker. År och erfarenheter som han alltså bara ser som en fördel. Och Folkpartiet i Gävleborg har övervägande personer över 50 år som kandiderar till kommunfullmäktige i höstens val - nästan varannan är över 65 år. Och majoriteten är män. Samtidigt har man få personer under 30 år på sina valsedlar. Partiet sticker därmed ut jämfört med de andra partierna i länet.

19-åriga Matilda Sundquist Boox från Gävle är andranamn på Folkpartiets lista till riksdagsvalet och hon saknar fler unga och kvinnor på höstens valsedlar.

 – Unga behöver ju också någon att relatera till, säger hon.

Studenten Camilla Larsson är 22 år och som väljare tycker hon att de äldre politikerna kanske är lite för många:

 – De kanske har mer i bagaget men har samtidigt gamla tankar, säger hon.


Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".