Mordvapnet visades i rätten

Den pågående rättegången i Sandviken om skottdramat i Ockelbo kom idag helt att handla om det vapenrån som föregick mordet på 70-årige Klas Andersson i Ockelbo.

Dagens huvudvittne var vapnens ägare - lantbrukaren och jägaren Jon Olsson - som inför sittande rätt fick demonstrera det kraftiga kulgevär av typen 308 magnum som sannolikt användes vid mordet.

Jon Olsson demonstrerade även det bockhagelgevär som mordkvällen den 20 oktober i fjol stals vid rånet mot hans gård i Vansbron, strax ost om Ockelbo. Laddad med kulor istället för hagel - kraftig så kallad slug- ammunition- kan det vapnet ha använts vid det skottdrama som följde när en polispatrull strax efter rånet tog upp jakten på de tre förövarna. Den huvudmisstänkte, en 26-årig man från Stocka, har i rätten erkänt att han två gånger sköt mot polisen och åklagaren försöker nu göra gällande att mannen medvetet hade laddat med den tyngsta ammunitionen.

Bland dagens vittnen återfanns även de två poliser som ensamma och utan förstärkning från Gävle fick ta upp jakten på de tre beväpnade rånarna. Båda vittnade om hur flyktbilen plötslig stannade och började backa mot polisbilen. Situationen liknade i hög grad den vid polismorden i Malexander och båda polismännen chockades svårt när de också blev beskjutna. I rätten idag vittnade den ene polismannen hur händelsen satt svårläkta själsliga spår och hur den ännu idag ofta på ett plågsamt sätt gör sig påmind i det dagliga arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".