Gävleborg

Anders W Jonsson säger nej till slöjförbud

Nej till slöjförbud och nej till dödshjälp – det är ett par bestämda åsikter som den centerpartistiske riksdagskandidaten Anders W Jonsson tänker gå till val på. I 10 år har barnläkaren Anders W Jonsson varit Gävleborgcenterns distriktsordförande och som partiets förstanamn på valsedeln hoppas han nu på en plats i riksdagen.

– Det jag är mest stolt över är att ha fått vara pappa och barnmorska åt Vårdval Sverige-reformen som jag tror kommer att betraktas som den största förändringen i svensk sjukvård under 2000-talet.

Den 48-årige barnläkaren Anders W Jonsson från Hedesunda saknar vare sig självförtroende eller politisk erfarenhet. Sedan förra året arbetar han som sakkunnig vid Statsrådsberedningen och han har bestämda uppfattningar i de flesta frågor. Exempelvis när det slöjförbud.

– Jag har rest i Afghanistan och sett vilket fruktansvärt kvinnoförtryck det innebär. Det vore fel att lagstadga om någon form av klädsel. Sedan är det en helt annan sak att man i en del yrken behöver ha en viss typ av klädsel, säger Anders W Jonsson.

Och lika säkert nej säger han när det gäller ett lika omtvistat politiskt trätoämne – nämligen rätten till dödshjälp.

– Det skulle vara en väldigt allvarlig gräns att överskrida i svensk sjukvård om det skulle vara läkares och sjuksköterskors uppgift att avsluta liv.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".