1 av 2
Jonas Rahmn visar den vik som kommer att fyllas med betong. Foto: Anders Ekholm Sr Gävleborg
2 av 2
Muddringsverket vid Fredrikskans

Muddringen av hamnen bildar betongklump på botten

Det första steget i muddringen av Gävle hamn har nu kommit igång. Ett muddringsverk ligger nu ute vid Fredrikskans och grävningarna har börjat. För första gången någonsin i Nordeuropa så kommer man att gjuta in de förorenade bottensedimenten istället för att transportera bort dem.

Resultatet av att gjuta in de förorenade bottensedimenten blir en jättebetongklump på 700 000 000 ton på botten i Fredrikskans.

– De blir nästan som betong när det är klart så att föroreningarna binds både kemiskt och mekaniskt så att de stannar kvar där innanför kajen, säger Jonas Rahm, projektledare för muddringen av Gävle hamn.

Unik metod
Det här är en unik metod och blir ännu mer unik på grund av att de nya oljekajernas ben också blir ingjutna i betong. Något sådant har aldrig skett i världen - men kommer naturligtvis att göra kajerna oerhört stabila för att kunna bära gigantiska lyftkranar.

Enorm betongklump
Gjutningen kommer att kosta ca 200 miljoner och betongklumpen som ska ligga tio meter under ytan blir oerhört stor.

– Det är totalt sjuhundra miljoner kubikmeter av det förorenade materialet som ska tas upp.

Anders Ekholm
anders.ekoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".