Gävle

Fyra års fängelse för guldrån

Det blev fyra års fängelse vardera för de två män, 22 och 23 år gamla, som höll en familj som gisslan i Andersberg i Gävle för att komma åt deras guldklockor värda en halv miljon kronor.

Det var den 8 mars i år som två män tog sig in i en villa i stadsdelen Andersberg i Gävle. Männen, som kommer från en ort i Västmanland och Uppsala, var beväpnade med kofot och yxa.

I villan fanns en 75-årig kvinna och hennes barnbarn på två år. Kvinnan bakbands med en telefonsladd och fördes upp på övervåningen.

Köpte vinkelslip
Männen vill få upp ett vapenskåp samt ett kassaskåp men kvinnan uppgav att hon inte visste var nyckeln fanns.

Hon blev då tvingad att skaka fram pengar så att en av männen kunde åka och köpa en vinkelslip, vilket också användes för att få upp vapenskåpet.

Kvinnans dotter kom då hem med det andra barnet på sex år. Hon tvingades ringa till sin pappa och ljuga ihop en historia så att de fick reda på var nyckeln till kassaskåpet fanns.

Unika klockor
I kassaskåpet fanns en unik samling guldklockor som enligt ägaren var värda ungefär 700 000 kronor.

I och med det hänsynslösa tillväggångsättet så rubricerar man dådet som grovt rån trots att inget skjutvapen fanns med i bilden.

De båda gärningsmännen kunde kopplas till brottet genom en vittneskonfrontation samt att man hittade DNA och delar av tjuvgodset hemma hos gärningsmännen.

Advokaterna yrkade på att gärningsmännen skulle släppas fria för brist bevis. DNA:t var för litet menade de. Åklagaren menade att DNA:t var fullt tillräckligt och att en av männen var utpekade.

Familjen i terapi
Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff på mellan sex och sju år. Nu blev det fyra års fängelse plus fyra månader extra för en av männen.

Gärningsmännen ska också betala ett skadestånd på cirka 80 000 kronor var till de drabbade i gisslandramat.

Enligt familjens advokat kommer familjen att behöva hjälp i ett års tid för att komma över händelsen.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".