Rolf Jonsson, docent och statsvetare på högskolan i Gävle. Foto: Anna Molin SR Gävleborg

90 dagar kvar till valet

Det blir inte några överraskningar i höstens val till kommun och landsting. Det tror docent och statsvetare Rolf Jonsson vid högskolan i Gävle. I alla fall inte när det gäller debattens tre huvudämnen. När nu valet närmar sig med stormsteg är det alltså återigen vården, skolan och jobben som blir de avgörande frågorna.

- Att det ska satsas på de här tre områdena är ju alla överens om men hur man ska satsa, det är ju där det skiljer sig åt, säger Rolf Jonsson, docent och statsvetare på högskolan i Gävle.

Nittio dagar kvar
Med nittio dagar kvar till valet vässar partierna i Gävleborgs län argumenten i kampen om väljarna. Och att det är just sjukvård, utbildning och sysselsättning som är de svenska väljarnas tre hjärtefrågor framgår också av en SIFO-undersökning som gjordes för Ekot i mars i år.

För bussföraren Hatam Katai ifrån Gävle, som tar rast på ett soligt Rådhustorg när vi träffar honom, kommer barnen i första hand.

- Barnen är vår framtid och de ska ha den bästa skolan. Jag vill betala skatt men pengarna ska inte gå till folk som ligger och latar sig och inte jobbar. Jag vill att mina skattepengar går till skola och sjukvård, det tycker jag är viktigt, säger han.

Jobben är också viktiga
Men jobben är också en av valets stora frågor och i Gävleborgs län är arbetslösheten nästan dubbelt så hög som riksgenomsnittet, enligt Arbetsförmedlingens siffror för öppen arbetslöshet och människor sysselsatta i olika program.

I prognosen för 2011 ser sysselsättningen ut att öka något i länet. Men Gävlebon Peter Lilja tycker att det är hög tid att göra något åt arbetslösheten redan nu.

- Det är alldeles för många arbetslösa. Jag har sökt flera jobb själv men jag tycker det är jäkligt svårt att få ett jobb idag. Man börjar väl bli för gammal, det kanske är hela felet, säer han.

Robin Oljelund Kjellberg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".