Etablerade politiker bildar front mot Nationaldemokraterna

Dom etablerade politiska partierna i Söderhamn tar nu gemensamt bestämt avstånd från Nationaldemokraternas främlingsfientliga kampanj i kommunen. Samtidig finns en oro att partiet ska finna fler anhängare i kommunen.

Nationaldemokraterna har spridit flygblad i kommunen där det påstås att en invandrarrelaterad brottsvåg har drabbat Söderhamn.
Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Tjernström har propagandan i första hand bemötts med vrede och indignation från kommuninvånarnas sida. Det finns bland Söderhamnarna en allmänt spridd medvetenhet om att det rör sig om rasistiska uttalanden, säger hon.
Eva Tjärnström medger dock att den höga arbetslösheten i Söderhamn nu ökat risken för att främlingsfientligheten ska finna en grogrund. Det har mot bakgrund av företagsnedläggningarna i kommunen växt fram en irritation över asylmottagningen, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".