Räddningsaktion för bortglömt kulturarv

I länet finns det ca 8000 lador som står och förfaller. Det är ett rekordstort kulturav som staten vill rädda åt eftervärlden och genom länsstyrelserna kan nu också ägarna söka pengar för en upprustning.

Gävleborgs län är ett av de län i Sverige som har det största innehavet av gamla lador till följd av en mångårig tradition av jord och skogsbruk. Det bidrag som delas ut för en upprustning av en lada är ca 12.500 kr och kräver en motprestation av ägaren så att verkligen ladan återuppstår.
Men inte bara gamla lador står och förfaller utan även stora ladugårdar från sekelskiftet. Här finns också bidrag att hämta men då handlar det mer om arkitekthjälp än om kontanta bidrag. Flera projekt har redan börjat i Ovanåkers kommun där det finns gamla bevarade ritningar. Trots att projektplanen där sträcker sig 20 år in i framtiden, så har redan till följd av initiativet nyresturerade lador och ladugårdar börjat synas i kulturlandskapet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".