söderhamn

Djur visas upp på KO-ringen

I dag, samma dag som den stora Orienteringstävlingen O-ringen drar i gång i Örebro, så anordnas KO-ringen i Söderhamn. Sex gårdar i kommunen visar i dag upp sina djur, hus och det dom producerar.

Syftet är att konsumenten ska få veta varifrån maten kommer.

– Jag vill att folk ska se hur djuren ser ut och visa varifrån mjölken och köttet kommer ifrån, säger Helena Norlund på Norränge gård utanför Söderhamn.

Ett sätt att intressera konsumenten

Tillsammans med Lars Norlund driver hon gården där det finns 40 nötdjur, 80 lamm och 25 grisar i fritt ströv. KO-ringen omfattar sex gårdar väster om Söderhamn som visar upp sig och sina djur i dag.

– Vissa har börjat fråga om de får titta när man släpper ut djuren. Vi har inte tänkt på att man så enkelt kan intressera konsumenten. Sådant som vi har tagit för självklart kan vara ett sätt för oss att skapa kontakt mellan odlaren och konsumenten, säger Sven-Ulrich Ohlsson, projektledare för KO-ringen.

Vill att bönderna ska synas mer

För kunden i butiken är det svårt att veta var lantbrukets produkter kommer ifrån. Och många bönder har blivit anonyma tycker Sven-Ulrich Ohlsson.

– Man levererar mjölk eller kött och är nöjd med det. Men vi vill inte stanna där. Vi vill att man ska synas mer, säger han.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se