gävle

Uteserveringarna fler och större

På Södra Kungsgatan i Gävle har uteserveringarna både blivit större och fler. Kommunen har fått in en del klagomål från personer som tycker att det är svårt att ta sig fram på gatan.

Men flera Gävlebor uppskattar det ökade utbudet.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är mysigt och känns som att man är utomlands, säger Jonny Söderström som sitter ner och tar en kopp kaffe.

Svårt att ta sig fram

Södra Kungsgatan i Gävle har numera 13 uteserveringar. Men det bidrar också till att utrymmet blir mindre och en del upplever att de blir svårt att ta sig fram.

– Vi har fått in en del klagomål. Det beror väl på att uteserveringarna har tagit mer mark än de egentligen ska ha. Ganska många serveringar täcker hela kvarter, säger Gösta Nordqvist på tekniska kontoret i Gävle.

"Trevligt med rassel från kaffekoppar"

När många vill fram blir det svårframkomligt för till exempel äldre med rullatorer och synskadade som får nya hinder när ytterligare stolar och bord ställs ut. Men Jack Carlsson som är blind sedan födseln och tar sig fram med en teknikkäpp är positiv.

– Det är roligt och känns mer levande med uteserveringarna. Det är trevligt att gå och höra allt rassel från kaffekoppar, säger han.

Lovisa Löwenborg
lovisa.lowenborg@sr.se