Ovanåker

Fler strandnära tomter i Ovanåkers kommun

Nu kan det bli möjligt att bygga hus på strandnära tomter vid 19 sjöar i Ovanåker. I december är det tänkt att kommunfullmäktige ska anta den nya planen som då kan börja gälla i början av nästa år.

I december är det tänkt att kommunfullmäktige ska anta den nya planen som då kan börja gälla i början av nästa år. Arne Stenberg på Ovanåkers kommun tror det finns intresse av att bygga hus vid sjöarna i Ovanåker.

– Vi vet att det finns många som tittar efter tomter i strandnära läge men det har inte varit lätt med tidigare lagstiftning, säger han.

Ska få fart på byggandet

Enligt strandskyddslagen har det inte varit möjligt att bygga närmare än 300 meter från vatten tidigare. Men lagen har ändrats och nu har kommunerna möjlighet att ge bygglov så nära som hundra meter från vatten. Och det här är något som Ovanåkers kommun nu vill ta tillvara på vid 19 sjöar. Syftet är att få fart på byggandet och utveckla landsbygden menar Arne Stenberg.

– Jag tror att det i första hand blir frågan om fritidsbostäder men vi har ju också varit med om sådana hus som börjar som fritidsbostäder men att det senare utvecklar sig till att man flyttar permanent till den här bostaden. Kanske tar man med sig sitt företag, säger han.

Tog jobbet med sig till Ovanåker

Ett sånt exempel är familjen Windå som 1990 flyttade från Upplands Väsby till fritidshuset i Vängsbo. Visserligen saknar de strandnära tomt men huset är fantastiskt med en vidunderlig utsikt över sjön. Med sig i flytten tog också Thomas Windå sitt företag.

– Det är tack vare företaget som jag hade möjligheten att flytta hit. Annars hade det varit betydligt krångligare om jag varit tvungen att skaffa jobb här uppe, det tog jag ju med mig, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se