Ordningsproblem hotar skolidyll i Åmot

Idylliska Åmots Byskola skakas av sin svåraste kris. Skolans tidigare fläckfria rykte har fått en allvarlig törn sedan hot, våld och fula tillmälen trängt in skolarbetet på ett sätt som aldrig tidigare skett.

- Gränsen är nådd säger skolan fritidspedagog Birgitta Hedström som nyligen blev slagen av en elev när hon försökte avstyra ett slagsmål på skolgården.
Enligt skolans rektor Anders Jonsson är det en för skolan unik situation som uppstått. Några få elever sprider oro och personalen står handfallen. Det trots att Åmots byskola egentligen uppfyller idyllens alla krav. Det finns bara låg- och mellanstadium på skolan, eleverna är blott 34 till antalet och det finns jämförelsevis gott om lärarresurser; tre lärare och en fritidspedagog. Likväl fungerar inte verksamheten och personalen är nu så uppgiven att den talar om mangrann sjukskrivning om inget görs om problemen.
Enligt rektor ska ett särskilt elevvårdsteam bestående av specialpedagoger, skolsköterska och kurator nu få ta sig an ordningsproblemen. Förhoppningen är att denna helt nybildade grupp i samarbete med lärare, föräldrar och elever ska kunna resonera sig fram till en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".