Hårdare krav på tobakshandeln

Det har blivit svårare att köpa tobak om man är under 18 år. Från den 1 augusti gäller en ny lag som ställer högre kvar på tobakshandlare att inte sälja till minderåriga.

Den nya tobakslagen är ett steg vassare än den tidigare och syftar till att se till att 18-års gränsen för köp av tobak verkligen följs. Men den nya lagen uppskattas inte av alla.

– Jag tycker att man ska få vara ung, det är helt okej, säger 16-åriga Clara Palmgren som rökt sen hon var elva år.

Riskerar försäljningsförbud
Den nya lagen innebär att polisen ska kunna kontrollera att tobakshandlare följer reglerna vilket tidigare var kommunernas ansvar. Om en butik säljer till en minderårig kan de straffas med försäljningsförbud av tobak i ett halvår och de riskerar också böter.

– Nu måste man vara mer noggrann och det är bara positivt tycker jag, säger Amin Delshad, som driver en kiosk i centrala Gävle.

Ska bli svårare att köpa
Enligt en undersökning som gjordes bland niondeklassare i Gävle kommun 2008 var det 65 procent av rökarna som själva kunde köpa sin tobak. Det har alltså inte varit svårt att vara ung rökare men det ska nu den nya lagen sätta stopp för.

– När jag var 12 år köpte jag mina första cigaretter och det var knappt någon som ifrågasatte mig. De var så lättlurade, säger Clara Palmgren.

Emilia Mellberg
emilia.mellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista