Söderhamn

Handikapp-SM i Söderhamn

I dag startar handikapp-SM i friidrott i Söderhamn. Men SM-tävlingarna har svällt rejält och blivit en internationell tävling med 140 deltagare från åtta länder.

Anledningen till att SM-tävlingarna innehåller utländska deltagare var att det finländska handikappförbundet hörde av sig och frågade om de fick vara med på SM-tävlingarna i Söderhamn. Då tog tävlingsledningen beslutet att expandera till en internationell upplaga.

– Det var meningen från början att det skulle bli ett svenskt mästerskap men det är inte en internationell tävling utan det är ett svenskt mästerskap som innehåller en internationell tävling, säger Gunnar Rosén.

För tävlingsledaren Gunnar Rosén och hans kolleger blev det en hel del extraarbete men friidrottsklubbarna i södra Hälsingland är vana vid att arrangera mästerskapstävlingar.

Kval inför VM

Men vad kan då publiken vänta sig under helgen? Conny Eklund från Söderhamn är tränare för handikapplandslaget och förklarar att tävlingarna är viktiga kval inför VM.

– VM går i Nya Zeeland i januari och de är viktiga eftersom de avgör hur många platser man får på Paralympics i London 2012, säger han.

Victoria Karlsson är från Söderhamn och både tävlar i och har det svenska rekordet i längd. Men det finns även internationella stjärnor. En av dem är rullstolsburne Esa-Pekka Mattilla från Finland som också förstås siktar på att kvalificera sig till VM i Nya Zeeland.

– Det är mitt stora mål det närmaste året, säger han.

Tror du att du kan vinna här?

– Nja, jag tror jag kommer komma två, kanske inte vinna, säger han.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista