Datorspel ska få män att sluta slå

Män som slår sina kvinnor ska få hjälp att sluta med hjälp av ett datorspel. Det är tanken bakom ett forskningsprojekt som använder sig av just ett datorprogram för att få våldsamma män att förstå och ändra sitt våldsbeteende.

Forskningsprojektet Reactions on Display är ett samarbete mellan Kriminalvården, Karolinska institutet och Rättsmedicinalverket. Projektet, som startade för två år sedan, är egentligen ett komplement till ett behandlingsprogram som redan nu används i kriminalvården.

-- Modern datastimuleringsteknologi underlättar inlärningen för männen som slår, vilket då kan förhindra partnervåld i framtiden, säger rättspsykiater Kristina Sygel, en av dem som arbetar med projektet.

Liknar riktiga våldssituationer
Datorspelet ska nu testas på nästan 60 frivilliga män som tidigare är dömda för partnervåld men också på dem som inte har någon våldsam bakgrund. Männen kommer att titta på ett program som liknar ett dataspel och där scenerna liknar riktiga partnervåldssituationer.

– Datorspelet riktar klientens uppmärksamhet mot tankar och känslor som kan finnas både hos offret och gärningsmannen, säger Kristina Sygel.

Varför tror ni att det här ska fungera?
-- 
Det är baserat på tidigare forskning gjord på bland annat vår institution på Karolinska institutet. Det har visat sig att man lär sig väldigt bra om man både får få se någonting i bild och man själv får ställa frågor och man får reflektera över det som händer i ett program, säger Kristina Sygel.

Jeanina Santiago
jeanina.santiago@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista