Einar Persson letar efter kräftor i Storsjön. Foto: Anna Molin Sr Gävleborg.
Sandviken

Kräftor undersöks i Storsjön

Flodkräftan är starkt hotad i Sverige, bland annat på grund av kräftpest. I Sandviken undersöks nu Storsjön för att se om det överhuvudtaget finns några flodkräftor kvar där och hur de i så fall mår.

– Vi inventerar och ser vilka bestånd av kräftor det kan finnas här och sen ser vi om det finns förutsättningar för att sätta ut den hotade och rödlistade flodkräftan i vattnet, säger fältansvarige Einar Persson.

Cylinderliknande burar med ungefär tio meters mellanrum sätts ut i vattnet.  I mitten sitter en liten mört som bete och tanken är att om det finns några kräftor i vattnet så ska de fastna i buren. Var exakt i Storsjöns vatten burarna placeras ut vill Einar Persson inte säga då risken för tjuvfiske är stort. 

Kräftan är hotad
Under de senaste åren har det i stort sett inte gått att fiska efter några kräftor eftersom kräftpest och försurning har slagit ut de flesta bestånd i hela Sverige. Men trots att kräftan är hotad och rödlistad så är det inte förbjudet att fiska.

– Det är tillåtet för markägare att fiska flodkräftor, reglerna är väldigt lösa, säger Einar Persson.

Återetablera kräftorna
Förhoppningen med kartläggningen av kräftorna är att det ska leda till att man ska kunna återetablera flodkräftorna i Storsjöns vatten.

– Tanken är att det ska bli sådana bestånd att det ska bli möjligt att fiska dem eller åtminstone växa till sig så pass mycket att arten ska slippa vara rödlistad, säger fältansvarige Einar Persson.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".