gävleborg

Fler våldsbrott i värmen

Fint väder brukar innebära att våldsbrotten ökar. I juli så ökade våldsbrotten med 14 procent i länet jämfört med samma period förra året. Men i Gävle låg ökningen bara på 3 procent för samma brott.

– Det känns jättebra. Då vet vi att vi har jobbat med rätt metoder. Vi vill gärna finnas ute till fots och vi har cyklar för att kunna prata med folk på stan, säger Malin Kempe, biträdande enhetschef på Gävleborgspolisen.

Vackert väder och stora evenemang brukar öka antalet våldsbrott. Men trots en stekhet julisol, en rockfestival och sommarkvällar på Stortorget har inte våldsbrotten i Gävle ökat nämnvärt i jämförelse med förra året. Misshandeln bland obekanta män ligger däremot på en konstant hög nivå.

Polisen Malin Kempe tror på en bättre kontakt med ordningsvakter och att finnas på plats.

– Jag tror att det spelar roll om man ser en polis på stan. Då tänker man nog efter både en och två gånger innan man slår eller knuffar någon, säger hon.

Men i Ockelbo kan man undrar var polisen varit någonstans. Våldsbrotten har skjutit i höjden med en ökning från 2 anmälningar förra juli till 12 i år.

– Vi tar till oss det och vi ska titta på vad vi kan göra för att jobba förebyggande, säger Malin Kempe.

Robin Oljelund Kjellberg 
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista