Namnbyte av Ovanåkers kommun ska utredas

Under flera år har kommunnamnet Ovanåker ifrågasatts. Många anser att namnen Alfta och Edsbyn är mer kända i övriga landet. Och nu ska ett namnbyte på Ovanåkers kommun utredas.

Även invånarna ska få säga vad de tycker genom att svara på en enkät som finns med i senaste numret av kommuntidningen. Frågan om Ovanåkers kommun ska byta namn ska nu utredas för att behandlas i juni. Det bestämdes redan innan bandylaget vann SM-guld. Men även om kommunpolitikerna och invånarna kommer fram till att kommunen ska byta namn så är det inte säkert att det blir så menar kommunchefen Åke Stenqvist. Detta eftersom frågan ska avgöras av regeringen - närmare bestämt finansdepartementet och kammarkollegiet som handlägger namnfrågor, och vid flera tillfällen de senaste åren har de sagt nej till olika förslag till namnbyten på kommuner. Kommunalrådet Björn Mårtensson hör till dem som vill byta namn på kommunen. Han vill ha namnet Alfta/Edsbyns kommun. Han anser att det är jätteviktigt att kommunen har ett namn som det går att koppla ihop med orter, för att marknadsföra sej. Det har blivit allt viktigare idagens läge, säger han till Radio Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".