landstinget

Höga krav för att opereras mot fetma

Gävleborgs län ligger i topp när det gäller övervikt och fetma. Trots det ställer landstinget höga krav för att en person ska få opereras mot fetma. Man måste helt enkelt vara tjockare i Gävleborg jämfört med andra landsting för att få en chans att bli opererad.

– Såvitt jag vet är vi nog ensamma om de kriterier som vi har, säger Joakim Öhrn, ansvarig överläkare på överviktsmottagningen i Gävle.

Tuffare krav i Gävleborg
Det ställs helt enkelt större krav på patienter i Gävleborg än i andra län för att det ska göras en utredning om att operera mot fetma.

I Landstinget Gävleborg har man både höjt BMI-gränsen från 35 till 36 för patienter med bi-sjukdom och från 40 till 41 för patienter som kommer direkt till utredning. Man har samtidigt minskat åldersgruppen från 18-60 år istället för 18-65 år, och dragit ner på antal bi-sjukdomar till endast 4 grupper.

Överläkare är kritisk
Något som läkare Joakim Öhrn ser som ett stort problem:

– Alltså det är ju väldigt tokigt att det är så här - med de stora behov som finns i länet och  den här enorma effektiviteten som det innebär med en sådan här operation, säger han.

De senaste rekommendationerna i landet säger att man ska följa kriterier som ger personer med ett BMI på över 35 direkt kvalificering till en utredning.

Varför har man höjt kriterierna?
Rådet nationellt sett är att man ska sänka kriterierna, men landstinget Gävleborg har istället höjt kritiererna. Och vad beror då det på?

– De här kritierna har kommit uppifrån landstingsledningen och det måste - vad jag kan förstå om jag ska spekulera - bero på ekonomin. De klarar inte av den ökade anstormningen av patienter, och det är då ett sätt att begränsa vårt åtagande att höja ribban för att få komma till utredning, säger Joakim Öhrn, ansvarig överläkare på överviktsmottagningen i Gävle.

Lovisa Löwenborg
lovisa.lowenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista