Drömfängelse i Hälsingland allt mer populärt

Tilltagande trängsel och allt tuffare tag på landets kriminalvårdanstalter ökar nu fångarnas intresse för söka sig till Gruvbergets anstalt i Södra Hälsingland. Fängelset utgörs av en hel liten by och saknar murar trots att det inhyser fångar som avtjänar långa strafftider.

Till det här unika fängelset kommer bara interner som bevisat att de kan sköta sig. Belöningen är ett par veckor av frihet - i Gruvbergets by tillåts kontinuerligt ett 20-tal dömda brottslingar ströva fritt och tillsammans med sina familjer leva ett relativt normalt liv.
Ända sedan 70-talet har fångar kommit till Gruvberget för att under semesterliknande former stressa av. En sådan drömkåk är förstås populär och trycket från fångar som vill komma till byn växer nu i samma takt som överbeläggningarna på landets konventionella fångvårdsantalter.
Trots friheten är det ytterst ovanligt med rymningar Internerna värnar starkt om chansen att återvända till Gruvberget igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".