Åtalad för oljeutsläpp i Hudiksvall 2001

Efter nästan tre år har det nu kommit ett åtal för det stora oljeutsläppet i Hudiksvall. Det var i juli 2001 som Lillfjärden i centrala Hudiksvall drabbades av ett spill-oljeutsläpp som krävde ett omfattande saneringsarbete.

Vid beräkningar kom Miljö- och hälsoskyddskontoret fram till att det rörde sig om cirka 5000 liter spillolja som läckte ut i Lillfjärden - där bland annat den känsliga fjällgåsen finns.

Den aktuella bilfirman försattes i konkurs 2002 och det är bilfirmans före detta VD som nu åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt. Brottsrubriceringen är vållande till miljöstörning, vilket kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Spilloljetanken vid bilfirman var rostig och trasig och det fanns ingen som hade någon egentlig koll på hur mycket spillolja det fanns i den. Utsläppet uppmärksammades först när oljan nått Lillfjärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".