Stora löneskillnader mellan kommunala sommarjobb

Det är stora löneskillnader för de 1.400 ungdomar som i sommar ska praktisera hos länets kommuner. Det visar en genomgång som Radio Gävleborg har gjort.

Hos samtliga 10 kommuner i Gävleborgs län erbjuds ungdomar under 18 år någon typ av feriearbete. Fotbollsskola, parkarbete eller arbete inom äldreomsorgen är några av de uppgifter som erbjuds. Men trots liknande arbetsuppgifter påverkas lönens storlek av vilken kommun man bor och arbetar i. Medellönen för hela länet är drygt 46 kronor, och bäst betalt får ungdomar från Bollnäs och Ovanåker där lönen är 55 kronor i timmen. Detta medan ungdomar i Sandviken och Nordanstig får nöja sig med knappt 35 riksdaler per arbetad timme. Något som påverkar lönen är ju hur många som ska avlönas, så kommuner med hög lön har istället ofta få praktikplatser att erbjuda, och i de lågavlönande kommunerna finns följdaktligen oftast fler arbetstillfällen. Janne Sjöström, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Sandviken, säger till Radio Gävleborg att de hellre satsar på att erbjuda många ungdomar jobb till en lite lägre lön, istället för att ge färre ungdomar jobb och bättre betalt. Det viktigaste är inte lönenivån utan att kunna erbjuda många ungdomar någon form av sysselsättning under sommaren, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".