Messing vill luckra upp strandskyddet

Den segslitna frågan om strandskyddets utformning kommer att få ny näring i samband med den socialdemokratiska partikongressen nästa helg. På kongressen kommer statsrådet Ulrica Messing i egenskap av föredragande av frågan föreslå en mer flexibel lagstiftning.

Syftet är enligt Messing att gynna möjligheten att bygga strandnära vid i första hand glesbygdens insjöar. Det behöver inte stå i motsättning dagens tuffa krav på skydd av älvar och havskust, menar Ulrica Messing.
I början av året undertcknade åtta av Gävleborgs kommuner den riksomfattande budkavle som kräver att strandskyddet luckras upp, så att man med hjälp av sjönära boende kan locka nya invånare till glesbygden.
Denna aktion skedde i en situation då Naturvårdsverket överklagat länsstyrelsens beslut att slopa det utökade strandskyddet för Gävleborgskusten från den 1 juli förra året.
Det utökade strandskyddet innebär att man inte får bygga närmare än 300 meter från strandlinjen. Under en kort period förra året flyttades alltså den gränsen fram till 100 meter, vilket är den generella strandskyddsgränsen för alla kustlinjer, sjöar och vattendrag. Men efter Naturvårdsverkets ingripande är det nu på nytt 300 meter som gäller för Gävleborgskusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista