Gävle

Biogasproduktionen kan mångdubblas

Den planerade biogasfabriken i Forsbacka utanför Gävle kan bli större än planerat. Fabriken ska i första hand försörja lokaltrafiken i Gävle med drivmedel, men nu vill initiativtagarna öka produktionskapaciteten så att biogasen också räcker till tusentals vanliga miljöbilar i Gästrikland.

Det uppger Gästrike återvinnare som tillsammans med Gävle Energi tagit initiativ till satsningen som beräknas kosta minst 130 miljoner kronor. Biogasen framställs av komposterbart material och sådant finns det gott om konstaterar Gästrike återvinnares förbundsdirektör Tomas Nylund:

– Enbart Hushållsssoporna räcker gott och väl till att driva statsbussarna. Men hushållsoparna utgör bara en fjärdedel av det substrat som går att röta till biogas och behovet av biogas är stort.

Tänk stort!
I stället för att begränsa produktionen till stadsbussarnas behov vill därför initiativtagarna tänka stort. Biogasbilarna förväntas bli fler och det lokalproducerade bränslet räcker långt konstaterar Tomas Nylund:

– Vi skulle kunna producera fyra till fem miljoner kubikmeter gas per år, vilket teoretiskt skulle räcka till en fjärdedel av fordonsflottan i Gästrikland.

Bakbundna av kontrakt
Det finns emellertid betydande hinder i vägen för projektet. Det omedelbara problemet är att Gästrike Återvinnare på något sätt måste förmå företaget Neova som i dag sköter komposteringen av hushållsavfall i Forsbacka att bryta sitt kontrakt. Neova omvandlar hushållssopor till matjord och eftersom kontraktet löper fram till 2023 kommer det att kosta 20 miljoner kronor extra att köpa sig fri från det.

– Det måste vi naturligtvis inleda förhandlingar om, säger Tomas Nylund.

Effektiv treenighet
Gästrike återvinnare har inte för avsikt att själva bekosta en ny stor biogasfabrik i Forsbacka, men räknar med att flera intressenter skjuter till medel. Viktigast är Eko Gas i vilket Gävle energi äger 49 procent av aktierna och Scandinavian Biogas resten av aktiestocken. Gävle Energis vice vd Per-Arne Wahlund tror starkt på den treenigheten kan göra affärsidén till verklighet:

– Vi har vårt eget bolag som är bra på gasledningar och infrastruktur, Gästrike Avfallshantering som hanterar råvarutillförseln och Scandinavian Biogas som vet allt om slutprodukten.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista