Många politiker blir misstrodda

Misstron mot politikerna i Gävleborgs län har ökat de senaste åren. Så upplever i alla fall politikerna själva det. Radio Gävleborg har frågat alla politiker som sitter i kommunstyrelsen, landstingsstyrelsen och de som är ordförande i en nämnd.

153 politiker har svarat. Av dem säger 50 procent att misstron mot politiker har ökat de senaste åren. Bara 3 procent säger att misstroendet har minskat. Resten säger att det har varit ungefär likadant.

-Jag märker en tydlig skillnad. Människor har en aggresivare ton. Är man politiker så tycker många att man ska tåla en massa personliga påhopp och att folk är jättearga, säger Yvonne Oscarsson som är ordförande för barn och utbildningsnämnden i Ljusdal.

Radio Gävleborgs undersökning visar också att 37 procent av politikerna i Gävleborg märker av folks misstroende en gång i månaden eller oftare. En majoritet - 60 procent - säger att de har råkat ut för personliga påhopp.

-Att gå på stan i Bollnäs är inte kul. Det händer inte så mycket men man får kommentarer bakom ryggen. Människor undviker en och ger arga blickar, säger Ingrid Amrén som är ordförande för landstingsstyrelsen i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista